Keresztszemes hímzés alapjai

Keresztszemes hímzés alapjai
Szeretné megtanulni a keresztszemes hímzés alapjait, de nem tudja, hogy milyen anyagot, fonalat kell venni és hogyan kezdjen neki? Ehhez szeretnék segítséget nyújtani, összegyűjtöttem néhány ötletet:-)

 

 

A hímzés több, mint egy hobbi, mi életérzésnek hívjuk

 

Mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy megélje a benne lévő kreativitást. Az alkotás öröme és az egyedi kézimunka elkészítése mellett, nyugalmat és a mindennapi stressztől való megszabadulást kínál. A hímzés minden figyelmet önmagára és az elkészített munkára irányít, így teljes kikapcsolódást nyújt a mindennapokból.

A hímzés sikeressége nagy mértékben függ a gondosan kiválasztott alapanyagoktól, legyen az aida vagy hímzővászon, a kellékektől, (tű, olló, hímzőráma), a mintától, a kiegészítőktől (gyűszű, lámpa, nagyító),  és nem utolsó sorban a jó minőségű hímzőfonalaktól, melyek szintén hozzájárulnak a tökéletes munkához.

6 alapvető dolog, amire szükség van a keresztszemes hímzéshez: Alapanyag, osztott hímzőfonal, hímzőkeret, hímzőtű, olló és nem utolsó sorban egy szép minta.

Alapanyag

Milyen anyag az aida vagy más néven kongré anyag?

Az aida szövés Zweigart nevéhez fűződik. Az anyagot mindkét irányban 5 szálból álló kis négyzetek alkotják, a sarkokban pedig lyukak vannak. A lyukakba végezzük az öltéseket keresztöltéssel. Az alábbi ábrán láthatók az öltések:

 

 

A Zweigart alapanyagok legfontosabb jellemzője a kiemelkedő ellenállóképesség, melyet a nagy pontosságú szövéssel érnek el. Ez különösen fontos a keresztszemes öltéseknél. Webáruházunkban forgalmazott aida-k 100% pamutból készültek. Az aida-knak tartása van, tehát kissé kemények, így sokkal könnyebb hímezni rá. A szövet a használat közben és a mosástól megpuhul.

Mit jelentenek az aidak utáni számok?

Count (rövidítve ct) az jelenti, hogy 1 cm-en hány öltés fér el, így könnyebb kiszámolni, hogy mekkora anyagot érdemes vásárolni a kiválasztott hímzéshez vagy éppen mekkora lesz a hímzésünk. Webáruházunkban 11-20 ct aidakat forgalmazunk, különböző színekben.

6 ct-os Aida: 2,4 öltés/cm
8 ct-os Aida: 3,2 öltés/cm
11 ct-os Aida: 4,4 öltés/cm
14 ct-os Aida: 5,4 öltés/cm
16 ct-os Aida: 6,4 vagy 6,2/cm
18 ct-os Aida: 7,2 öltés/cm
20 ct-os Aida: 8 öltés/cm

A legelterjedtebb a 14ct aida. Ez azt jelenti, hogy.5,4 öltés lesz 1 cm belül. Minél nagyobb a szám, annál több keresztet tud tenni 1 cm belül, viszont így a munkája is kisebb lesz. 6-11 ct között a lyukak nagyon jól láthatóak, így ezt a méretet inkább a gyerekeknek ajánljuk, a keresztszemes hímzés alapjait ezen az anyagon könnyen el lehet sajátítani. A 18 és 20 ct anyagoknál a lyukak sokkal kisebbek, ezért ezekkel inkább a tapasztaltabbak szoktak dolgozni.

 

Milyen anyagot ajánlunk kezdő hímzőnek?

11 ct vagy 14ct aida (vagy más néven kongré anyag) tökéletes választás kezdőknek, mivel az anyagon látható lyukak és a négyzetek könnyebben számolhatóak, mint például egy lenvászon anyagon.

 

Aida 11 ct

4,4 öltés/cm

Aida 14 ct

5,4 öltés/cm

 

Érdemes először fehér színű aidat kipróbálni, mert ezen az anyagon bármilyen színű fonal könnyen nyomon követhető. Olyan mintát javaslunk választani, mely minél egyszerűbb és kisebb méretű, valamint kevesebb fonalat tartalmaz. Idővel ajánlott több színű anyagot is kipróbálni, a nagy színpalettának köszönhetően választék van bőven. Érdekes hatást kelt egy világos kék aida, mintha égbolt lenne, vagy izgalmas piros anyagon egy karácsonyi minta, amely így sokkal karakteresebb lesz. Egy-egy minta kimondottan jól mutat egy különleges színű aida-n. Bár a tervezők általában megadják, hogy mely anyagon készítették el az alkotást, de természetesen ettől el lehet térni, az csak egy ajánlás. Az a lényeg, hogy az legelején ne veszítsük el lelkesedésünket, ne csüggedjünk, ha esetleg egy kicsit nehezebben megy. Idővel rengeteg tapasztalatot lehet szerezni az öltésekhez, az anyag választékhoz, a fonalakhoz. Amikor már elég rutinnal rendelkezik, akkor meg lehet próbálni a fekete színű aidat. Ezen egy kicsit nehezebb hímezni, de nem lehetetlen.

 

Kongré szalagok

A 14 vagy 16ct aida szalag általában 100% pamutból készül. A kongré szalag mindkét oldala szépen kidolgozott, finoman díszes. Webáruházunkban a 16ct anyagot forgalmazzuk, különböző szélességben, fehér illetve ekrü színben. A felhasználási lehetőségek száma végtelen. Általában könyvjelzőnek használják, vagy törölközők, konyharuhák, ágyneműk díszítésére. Akár egy táskán is megállja helyét. A kihímzett szalagot érdemes rávarrni a kiválasztott anyagra és már is egyedivé varázsolta a használati tárgyait.

 

Osztott hímzőfonalak

 

DMC Moliné hímzőfonal az egyik legismertebb fonal a világon, melynek a leggazdagabb a színvilága. Összesen 500 mouliné fonalszín létezik. Duplán mercerizált pamut fonal, ragyogó fényes és színtartó is, 6 szálból áll, mely könnyen szétválasztható. Minden színnek van egy száma pl. DMC Mouliné 666, ez egy piros színű fonal. A tervezők minden esetben meg szokták adni, hogy az általuk megálmodott minta mely fonalakkal készült és hány szállal kell hímezni.

 

Hány szállal hímezzünk?

Keresztszemes hímzést osztott hímzőfonallal készítünk. Egy fonal (motring) 6 szálra osztható.

Általában a gyártók ajánlást adnak, hogy az adott aidat vagy hímzővásznat hány szállal érdemes hímezni. Ezt kiegészítem azzal, hogy javasolt először kipróbálni 1,2 vagy akár 3 szállal is a keresztszemes hímzést. Nézze meg, hogy Önnek melyik tetszik a legjobban. Van, aki azt szereti, ha csak néhány szálat használ, így egy kicsit szellősebb lesz a hímzése, de vannak olyanok is, akik jobban szeretik a telt öltéseket. A hímzőfonalak száma attól is függ, hogy milyen sűrűségű anyagot választ. A nagyobb lyukú anyagnál több szállal hímzünk, sűrűbb szövésű anyagnál pedig kevesebb szálat használunk. Az alábbi táblázatban megmutatjuk, hogy mely anyagra, hány szál és milyen nagyságú tompa hegyű hímzőtű használata javasolt. A kontúrozás mindig a munka befejező része.

Hímzőtű

Keresztszemes hímzéshez tompa végű tűt használunk, melyek különböző méretben készültek 22-28 méretig.

 

 

Az alábbi táblázatban egy összefoglaló található, a különböző anyagsűrűségű aida-khoz ajánlott szálak számáról illetve a tű méretéről.

Anyagsűrűség

Keresztszemes öltés

Kontúr

Ajánlott tűméret

Aida11 ct

3 szál

2 szál

22-es tű

Aida 14ct

2 szál

1 szál

24-es tű

Aida 16 ct

2 szál

1 szál

24 vagy 26-os tű

Aida 18 ct

2 szál

1 szál

26 vagy 28-as tű

Sűrűbb anyagoknál

1 szál

1 szál

26 vagy 28-as tű

 

Keretek

Azért érdemes hímzőrámát használni, mert segít kifeszíteni az anyagot, így sokkal könnyebb a tökéletes öltések kivitelezése. A legideálisabb méret 10-20 cm között van. Minél nagyobb méretű a keret, annál nehezebb szorosan tartani benne az anyagot és nehezebb is kézben tartani a súlya miatt. Többféle kifejezés ismeretes a rámára, valahol flexi hoop, keret, hímző karika néven ismerik. Kínálatunkban a natúr kerettől, az igazán díszes szélűig sok minden megtalálható. Vannak különböző színű, merev vagy flexibilis, faerezett vagy műanyag, ovális, kerek vagy négyszögletes keretek, igazán nagy a választék. A munka befejeztével a keretet akár felhasználhatjuk a faliképnek szánt hímzésünk dekorációjának.

 

  

Hímzőolló

A legideálisabb hímzőolló éles és rövid pengéjű, érdemes óvatosan használni, nehogy megsérüljön az anyag. Aki gyakran kézimunkázik az tudja, hogy minden munkafázishoz meg van a legmegfelelőbb olló: szabó olló az anyag vágásához, cikk-cakk olló az anyag díszítéséhez, és hímzőolló a hímzőfonal vágásához vagy bontáshoz. A jó minőségű olló időtálló. DMC ollók készletben is kaphatók, de megrendelhető külön is. Klassé, Premax, Prym gyártóknak is vannak különleges ollói, legkedveltebb a gólyás kézimunka olló.

 

Minta leírások

Lehetnek fekete-fehérek vagy színesek, esetleg szimbólumokkal kiegészítve. Minél többet hímzünk, és több féle mintaleírást próbálunk ki, idővel rájövünk, hogy a szemünk, melyik fajta leírást tudja könnyebben követni. A minták 10*10 négyzetrácsra vannak rajzolva, így nem kell mást tennünk, mint számolni, hogy melyik négyzetrácsba öltsük az adott színű fonalat. Rico, DMC, Zweigart mintafüzetek szebbnél szebb mintákat tartalmaznak, legyen az egyszerű vagy egy kicsit bonyolultabb. Az alábbi linkre kattintva találja a keresztszemes mintafüzeteket: https://kezihimzesbt.hu/himzes/keresztszemes-fuzetek 

                                        

 

 

Keresztszemes készletek

 

A tervezők gyönyörű és különleges mintákat készítenek. Az egyszerűtől a bonyolultabb mintákig, különböző nehézségi szintnek megfelelően megtalálhatók kínálatunkban. Ezeket a készleteket öröm hímezni, hiszen nem csak szépek, hanem praktikusak is, mivel minden egy csomagban rendelkezésre áll. A készlet tartalmazza az alapanyagot, megfelelő mennyiségű hímzőfonalat, hímzőtűt, elkészítési útmutatót, mintarajzot. A kezdő hímzőknek javasolt kisebb és egyszerűbb mintát vásárolni.

 

 

Gyakori kérdés szokott lenni, hogy melyik aida, melyik hímzővászonnak felel meg

 

Aida

Hímzővászon

8 ct

16 ct

14 ct

28 ct

16 ct

32 ct

18 ct

36 ct

20 ct

40 ct

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog